söndag 14 februari 2010

Paulinas ordförråd m.m.

Hon är ju för rolig i den här åldern alltså och igår satt jag och skrev ner alla ord hon brukar säga flera ggr om dan och det var en hel del det:

Mamma/mammas
Pappa/pappas
Wow
Hej
Borta
Akta
Ja
Nääääe
Oj/Ojdå
Titta/sitta
Där
Tacktack
Bajsa
Backa
Namnam
Mera
Docka
Nalle
Kaka
Puss
Tuttis (napp)
Mössa
Vovve
Tittut
Ajaj
Knappar
Klappa

Och så en massa annat som jag inte förstår mig på.
Men favoritordet är utan tvekan nääääääe och PAPPA såklart.
Det är kul att hon förstår allt man säger men jobbigt att hon inte kan förklara vad det är när hon är ledsen, om hon har ont eller har drömt eller vad det nu än är.

Hon verkar ha slutat helt med välling, kan inte komma ihåg när hon åt välling senast.
Hon somnar antingen i soffan med napp då såklart, faan nappberoende vid 16-månadersålder ingick inte i min plan :P
Nu var det längesen hon somnade i soffan och istället somnar med mig i sängen.
Jag tycker att det är supermysigt att sova med henne igen, men Niklas tycker inte att vi ska vänja henne vid det för han tycker inte att det är mysigt alls så eftersom jag ska sova i gästrummet inatt och han med henne så får han lyfta in henne i sitt rum. Nu har hon sovit i vår säng sen kl 18, trött tjej.

Hon klär gärna av och på sig själv om plagget tillåter förstås.
Hon äter med haklapp för det gör dem på dagis, och när hon är färdig så tar hon av sig den själv på ett riktigt smidigt sätt för att markera att hon är klar.
Att äta med bestick går sisådär, beror på vad det är för maträtt, men det går inte att äta om det inte finns några bestick där om jag säger så.

Och hon som aldrig har kunnat dricka ur en vanlig mugg..
Hon har haft massa problem på dagis tills en dag, då det bara lossnade, hennes "fröken" gav så mycket beröm och han var så imponerad hur hon bara gjorde det och ville ha meja meja meja mjölk hela tiden :)
Här hemma går det sisådär med mugg men hon vet ju att det finns alternativ här hemma så hon är väl bara bekväm av sig gissar jag?

Hennes favoritleksaker är helt klart dockorna, kocka, kocka ropar hon här hemma jämt och springer runt runt runt runt med dockvagnen eller shoppingvagnen och matar dem med välling och stoppar in nappen osv, bedårande söt.
Bobbycaren tar hon en runda på lite då och då, ska gärna stå på ett ben och balansera också, bara för att hon kan det!
Och böcker, böcker, vilken uppfinning!
Hon har en som heter Bästa Boken Om Mig Inte Så Lite Kaxig som är en klipp-och-klistra-fyll-i-mig-bok som hon går runt med och ska visa alla bilder i den, dä, dä, dä så ska man säga vem bilden föreställer om det inte är pappa vill säga för honom känner hon alltid igen, mamma däremot känner hon aldrig igen, måste vara för att jag ändrar hårfärger och frisyrer stup i kvarten?
Och sen har vi pallen vid fönstret som gör att hon kan titta på alla tåg och bussar som åker förbi, hon blir lika glad varenda gång tåget kommer, och det kommer ändå rätt ofta ;)

Borsta tänderna har hon varit duktig med förut, aldrig att vi får, nejnej, förut kunde hon borsta i en halvtimme, minst, nu max 5 sekunder, hur gör man? Vad gör man? Hjälp! Någon?!

Näe nu var det nog färdigskrivet för idag, hon vaknade just av sin hosta och är så ledsen så ledsen :(

På tisdag blir Du 17 månader älskade unge! ♥

GLAD ALLA HJÄRTANS DAG PÅ ER ALLA!

3 kommentarer:

  1. Ja det går upp och ner. Ena dagen kan de jättebra och vill visa det, nästa är de tvärtemot. Charlie är likadan med tandborsten. Pottan vägrar han gå nära.

    Snart är 2års trotsen här, det här är väl ett litet smakprov, och då kan vi nog hålla oss för skratt..

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Men dom är ju bara små fortfarande.. det där med tandborstningen tar jag med Wilma bara för att hon ska lära sig att man ska göra det varje morgon å kväll men sen om det blir 5 sekunder eller 5 minuter kvittar för våran del. Huvudsaken är att hon vet att man ska borsta tänderna.. =)sen när hon blir större då kan man ju borsta mer noggrant. Då har dom ro att stå å borsta tänderna, nu har dom sååå många myror i brallan så det finns ingen ro alls. Fast hon sitter ju en liten stund på toaletten när hon ska bajsa, visst sörru, hon vill ju göra som storasyster å bajsa å kissa på toaletten fast bara när hon hinner säga i tid såklart.. =)
    Kul att Paulian har lärt sig så mycket, känns som det var evigheter vi träffades för det händer ju såååå mycket med dom här småttingarna nu. Man hinner knappt med allt...

    Många pussar å kramar från oss..

    SvaraRadera
  3. Vad härligt att läsa vart hon är i utvecklingen. Ganska lik Ellen i det hon gör och föredrar. "Kokka" (alla mjuka dockor) är det här och "Baba" (bebisen) (som är en hård pojkplastdocka). Oj vad hon tar hand om dem och matar och byter bajj bajj bajj hela dagarna. "Mamma! Bajj!" säger hon och så ska man dra ner byxorna och torka kokkorna lite. Det är så RART! Tänk att dte gick så snabbt!

    SvaraRadera